Gruszki w syropie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowane gruszki mogą być, smaczną przystawką lub przekąską, a nawet deserem.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Zalewa:
    2 szklanki octu
    2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    10 goździków
    Dodatkowo:
    ok. 3 kg. gruszek
    słoiki

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania i gotuję 10 minut. Gruszki obieram ze skórki, kroje na ćwiartki, wycinam środki. Owoce układam w słoikach, zalewam syropem, zakręcam. Pasteryzuję 15 minut, odwracam do góry dnem. Gdy wystygną, wynoszę do spiżarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy