Gruszki nadziewane wątróbką drobiową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trwa również sezon na gruszki. Nasza propozycja na danie z ich udziałem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g wątróbek drobiowych
    1 cebula
    1 łyżka masła
    masło do formy
    2 jajka
    1 łyżka tartej bułki
    1 ząbek czosnku
    4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki )
    100 ml słodkiego czerwonego wina
    sól

Gruszki nadziewane wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki nadziewane wątróbką drobiową 1. Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu.
    Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem. Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu.
    Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem odciętymi wierzchami, które również wcześniej lekko wydrążyłem. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, ciasno ułożyłem w nim gruszki. Wlałem wino. Wstawiłem do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy