Groszkowy piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
Wyjąć, wystudzić.
Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
Masa.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
Pod koniec dodać śmietanfix.
Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.
Komentarze