Groszkowy piegusek

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g
    mąka pszenna 100 g
    masło lub margaryna 250 g
    drobny cukier 240 g
    4 jajka
    mleko 250 ml
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    suchy mak 1 szklanka
    Krem : śmietana 18 % 300g
    cukier puder 2 płaski łyżeczki
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    sok z cytryny do smaku ( 1-2 łyżeczki )
    śmietanfix 14 g
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Groszkowy piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
    Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
    Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
    Wyjąć, wystudzić.
    Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
    Masa.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
    Pod koniec dodać śmietanfix.
    Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
    Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śmietana Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować