Wspaniała przekąska dla tych kto lubi pleśniowe sery i nie tylko(pleśniowy można zamienić na ulubiony gatunek sera!).Słodkawy smak gruszek fajnie komponuje się z pleśniowym serem,rukolą i orzechami!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- dojrzałe gruszki twarde: 4 sztuki
- ser z niebieską pleśnią: 50 gramów
- orzechy laskowe: 6 sztuk
- rukola: 50 gramów
Grilowane gruszki z pleśniowym serem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyć,osuszyć i rozkroić na pół(nie wycinając ogonków),oczyścić z gniazd nasiennych robiąc dołek,ułożyć na talerzu.Pleśniowy ser pokroić w kostkę i wkładać do każdego dołka - zapiekać w mikrofalówce na opcji grill 12min. lub wyłożyć na blaszkę wyścieloną pergaminowym papierem i zapiekać w piekarniku przy temperaturze 220C ok.15min(na złoty kolor,by ser rozpuścił się).W tym czasie orzechy laskowe pokroić nożem na małe kawałki.Grilowane gruszki wyłożyc na talerze z rukolą,posypać orzechami.SMACZNEGO!!!
Komentarze