Bakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku, to wyjątkowo dobrana para. Grillowanego bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych mięs lub osobnym daniem.
Składniki:
Składniki:
duży bakłażan + sól do posypania bakłażana
olej rzepakowy
sos:
150 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy
1/4 łyżeczki soli lub więcej jak lubicie
do dekoracji:
5 zmielonych orzechów włoskich
ziarenka granatu
natka kolendry
Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm.
Plastry obsypać solą z obu stron i ułożyć na sicie na 15 minut.
Następnie przepłukać bakłażana pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Osuszone plastry bakłażana posmarować z obu stron niewielką ilością oleju.
Jeśli używacie grilla, bakłażana należy ułożyć na aluminiowej tacce i grillować po kilka minut z każdej strony do zmięknięcia.
Bakłażana można również usmażyć na patelni grillowej.
Gotowego bakłażana przełożyć na talerz i pozostawić do wystudzenia.
Następnie obrać czosnek, pokroić w kosteczkę, dodać sól i za pomocą końca noża utrzeć. Dzięki temu smak sosu będzie intensywnie czosnkowy.
Utarty czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i pozostawić w lodówce na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.
Na wystudzone plastry bakłażana nałożyć sos czosnkowy i udekorować zmielonymi orzechami włoskimi, ziarenkami granatu i natką kolendry.
Komentarze