Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowe lekkie danie letnie, z kaszą i bakłażanem, uwielbiam go w wersji nadziewanej.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    ¾ szklanki kaszy jaglanej
    ½ pęczka koperku
    ½ opakowania tofu naturalne
    2 boczniaki
    5 pomidorków koktajlowych
    3 łyżki sosu teriyaki
    Sól
    Pieprz
    Bazylia świeża
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    ½ papryczki chili
    Kwiaty bratka
    1 duży pomidor
    oliwa

Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza 1. Kaszę przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka i zalewam 1.5 szklanki wody. Gotuję do momentu wchłonięcia wody i odstawiam w ciepłe miejsce pod koc.
  • Kasza farsz 2. Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię i grilluję razem z bakłażanem, i połówkami pomidorków koktajlowych. Boczniaki kroję w paski i przesmażam na patelni na oleju. Do kaszy jaglanej dodaję pokrojony koperek, tofu, chili, sos teriyaki, boczniaki. Dodaję sól, pieprz do smaku. Bakłażany napełniam farszem, dodaję pomidorki, listki bazylii i kwiaty bratka.
    Talerz dekoruję różą z pomidora i listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy