GRILLOWANY BAKŁAŻAN

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bakłażany w pysznej postaci - z dodatkiem ziół, delikatne , wspaniale!

  • 40 min

Składniki:

  • 3 bakłażany
    sól ziołowa
    salsa paprykowa
    domowa ziołowa przyprawa
    ewentualnie sól i pieprz
    świeża bazylia
    olej

Grillowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany kroję wzdłuż na plastry grubości 1 cm, po czym każdy z obu stron posypuję solą i odkładam na 5 minut, W tym czasie wypuszczą gorzki sok - spłukuję je na sicie. Każdy plaster osuszam ręcznikiem papierowym, a potem nacinam lekko na grubość 2 mm - jak na zdjęciu. Wtedy doprawiam wszystkie plastry wg uznania - część posmarowałam salsą paprykowa, część moją ziołową przyprawą albo solą ziołową. Przyprawione plastry układam na natłuszczonej olejem patelni grillowej i smażę po 3-4 minuty z każdej strony. Wyraźnie widać, kiedy plastry przestają być surowe. Gorące posypuję bazylią, podaję z pomidorkami koktajlowymi i np. sosem jogurtowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy