Grillowane filety z łososia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie obiadowe na orientalną nutę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego fileta z łososia

    6 łyżek sosu sojowego
    3 czubate łyżki jasnego miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 plasterek imbiru
    sól pieprz
    2 łyżki sezamu
    płatki chilli/świeża, mała drobno posiekana papryczka
    1 łyżka sezamu

    pęczek szczypiorku
    3 łyżeczki oleju
    ryż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Grillowane filety z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane filety z łososia 1. W kubku łączymy sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, doprawiamy solą, pieprzem, papryką chilli i sezamem.
  • Grillowane filety z łososia 2. Łososia kroimy na 6 kawałków. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i wykładamy rybę. Zalewamy pozostałym płynem. Foliujemy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy posmarowaną odrobiną oleju patelnię grillową. Z naczynia żaroodpornego zlewamy do rondelka nadmiar sosu. Kawałki ryby układamy na patelni skórką do dołu i smażymy do zarumienienia i ścięcia - trwa to kilka minut (warto natłuszczać patelnię przy każdej partii ryby). Następnie przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia. Sos podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Łososia podajemy z ugotowanym ryżem, sosem, ulubionymi warzywami i drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować