Grillowane filety z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kubku łączymy sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, doprawiamy solą, pieprzem, papryką chilli i sezamem.
2.Łososia kroimy na 6 kawałków. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i wykładamy rybę. Zalewamy pozostałym płynem. Foliujemy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy posmarowaną odrobiną oleju patelnię grillową. Z naczynia żaroodpornego zlewamy do rondelka nadmiar sosu. Kawałki ryby układamy na patelni skórką do dołu i smażymy do zarumienienia i ścięcia - trwa to kilka minut (warto natłuszczać patelnię przy każdej partii ryby). Następnie przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia. Sos podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Łososia podajemy z ugotowanym ryżem, sosem, ulubionymi warzywami i drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze