" Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym "

4.5 (198 ocen)

  • 5 min

Pyszne , delikatne i soczyste mięso z piersi z kurczaka z sosem żurawinowym.

  • 5 min

Składniki:

  • - filet z kurczaka - 500 g
    - jogurt naturalny - 3 łyżki
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 0,5 łyżeczki
    - chili - 0,5 łyżeczki
    - olej do smażenia - 2 łyżki

    sos:
    - konfitura z żurawin - ok. 250 g
    - mąka - 1 łyżka
    - masło - 1 łyżka
    - bulion - 0,5 szklanki
    - suszona żurawina - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Sosy

" grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet 1.
    Fileta z kurczaka oczyszczamy.

    Kroimy w niewielkie kawałki.

    Rozbijamy na kotleciki
    ( przez folię ).

    Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę.

    Wkładamy do niej mięso.

    Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

    Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju.

    Układamy na grillu.

    Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły.

    Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły.


    W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos.

    Na patelni roztapiamy masło.

    Dodajemy mąkę.

    Zasmażamy na złoty kolor.

    Podlewamy bulionem i gotujemy.

    Dodajemy konfiturę żurawinową.

    Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy
    ( sos musi delikatnie się zredukować ).

    Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz ... polewamy gorącym sosem.

    Ozdabiamy suszoną żurawiną.

    Zajadamy z ulubionymi dodatkami!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować