Greckie placuszki cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis pochodzi z greckiej książki kulinarnej "Kuchnia kreteńska". Wart wypróbowania, polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    1/2 kg ziemniaków ugotowanych
    2 cebule
    100 g startego sera żółtego
    100 g startej fety
    2 jajka
    2-3 łyżki pietruszki
    2 łyżki mięty
    mąka do obtaczania
    bułka tarta
    oliwa do smażenia

Greckie placuszki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli cukinie są duże można je podgotować.

  • 2. Cukiniom obcinamy końcówki. Ścieramy na tarce razem z cebulą, lekko solimy i zostawiamy na sicie ok. 1 godzinę. Dokładnie wyciskamy resztę soku.
  • 3. Mieszamy cukinie z ugotowanymi ziemniakami (ja je zaraz po ugotowaniu pogniotłam, można ewentualnie zmielić), fetą i pozostałymi składnikami. Bułkę tartą dodajemy na końcu, w takiej ilości aby nam się dobrze formowało kotleciki. Można jeszcze trochę posolić i popieprzyć.
  • 4. Odstawiamy masę na 20 minut do lodówki. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, spłaszczamy i układamy na gorącym oleju. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z tzatzikami.

Porady

W trakcie smażenia kotlecików, pozostałą masę trzymamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy