Przepis pochodzi z greckiej książki kulinarnej "Kuchnia kreteńska". Wart wypróbowania, polecam!
2 godz.
Składniki:
1 kg cukinii
1/2 kg ziemniaków ugotowanych
2 cebule
100 g startego sera żółtego
100 g startej fety
2 jajka
2-3 łyżki pietruszki
2 łyżki mięty
mąka do obtaczania
bułka tarta
oliwa do smażenia
Greckie placuszki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli cukinie są duże można je podgotować.
2.Cukiniom obcinamy końcówki. Ścieramy na tarce razem z cebulą, lekko solimy i zostawiamy na sicie ok. 1 godzinę. Dokładnie wyciskamy resztę soku.
3.Mieszamy cukinie z ugotowanymi ziemniakami (ja je zaraz po ugotowaniu pogniotłam, można ewentualnie zmielić), fetą i pozostałymi składnikami. Bułkę tartą dodajemy na końcu, w takiej ilości aby nam się dobrze formowało kotleciki. Można jeszcze trochę posolić i popieprzyć.
4.Odstawiamy masę na 20 minut do lodówki. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, spłaszczamy i układamy na gorącym oleju. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z tzatzikami.
Porady
W trakcie smażenia kotlecików, pozostałą masę trzymamy w lodówce.
Komentarze