Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • nadzienie:

    szpinak 200 g,

    cebula pół szt,

    ser feta 100 g,

    czosnek 2 ząbki,

    sól i pieprz do smaku,

    olej do smażenia,


    dodatkowo:

    ciasto filo 270 g,

    masło 120 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Przekąski Ciasto

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta i dusimy wszystko razem widelcem, a następnie przyprawiamy farsz do smaku.

    Rozpuszczamy masło.

    Ciasto filo kroimy na paski, tak jak widać na obrazku. Każdą warstwę ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Najpierw bierzemy jedną warstwę ciasta, smarujemy masłem, następnie przyklejamy kolejną warstwę ciasta. Każdy pierożek zrobiłam z dwóch warstw ciasta filo. Na samej górze ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy pod ukosem na trójkąt, a następnie powtarzamy tą czynność aż do końca paska. Każdy pierożek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, aż będą złociste. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować