Grecka tarta z serem feta i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników czyli z mąki, masła, żółtka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Paprykę i cebulę kroimy w paski, ser feta i pomidora w kostkę, szynkę rozrywamy na drobne kawałki . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, roztrzepane jajka, doprawimy solą i pieprzem według uznania.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z papryki, cebuli, pomidora i sera feta. Całość zalewamy płynna masą a na wierzch kładziemy oliwki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze