Grecka tarta z serem feta i oliwkami

4.94 (192 ocen)

  • Średni

Doskonała przekąska dla wielbicieli greckiej kuchni.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka zielona: 0.5 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - zielone oliwki: 12 sztuk
    - ser feta: 150 gramów
    - szynka: 2 plastry
    - jogurt grecki: 150 mililitrów
    - mleko: 5 łyżek
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.94 (192 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Grecka tarta z serem feta i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta grecka 1. W misce z podanych wyżej składników czyli z mąki, masła, żółtka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

    Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Paprykę i cebulę kroimy w paski, ser feta i pomidora w kostkę, szynkę rozrywamy na drobne kawałki . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, roztrzepane jajka, doprawimy solą i pieprzem według uznania.

    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z papryki, cebuli, pomidora i sera feta. Całość zalewamy płynna masą a na wierzch kładziemy oliwki.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować