Grecka pasta z bakłażana

4.51 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jedliśmy ją z Mężem jako przystawkę w jednej z restauracji serwujących kuchnię grecką. Tak nam zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć jej smak. Może nie jest identyczna, ale smakuje obłędnie. Doskonale komponuje się z bagietką czosnkową.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -1 duży bakłażan
    -1/2 czerwonej papryki
    -1/4 pęczka natki pietruszki
    -50 g PRAWDZIWEGO sera feta
    -1,5 łyżki oliwy z oliwek
    -1 gruby plaster cytryny
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty Przekąski

Grecka pasta z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, zawijamy w folię i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (środkiem do góry). Następnie zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze przez 10 minut aby się ładnie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • image-118uarl 2. W czasie, gdy bakłażan stygnie drobno siekamy paprykę i ser feta.
  • 3. Ostudzonego bakłażana wydrążamy ze skórki i miksujemy blenderem na "papkę". Dodajemy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Wrzucamy ser feta, paprykę, posiekaną natkę pietruszki i znów dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Porady

Pasta najlepiej smakuje z dodatkiem białego pieczywa, lub bagietki z masłem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Sery Warzywa Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować