Gorąca czekolada daktylowa na zimne wieczory

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czekolada daktylowa na gorąco to kolejna propozycja na chłodne wieczory. Jest to alternatywa dla osób nie lubiących kawy ale również i dla dzieci.
A w zimowe wieczory chyba nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada. Kakao posłodzą nam daktyle a szczypta pieprzu cayenne jeszcze bardziej pozwoli Nam się rozgrzać.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – Mleko 500 ml
    – Kakao 8 łyżek ok. 43 g
    – Suszone daktyle bez pestek 10 szt ok. 50 g
    – Pieprz cayenne szczypta

Gorąca czekolada daktylowa na zimne wieczory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do małego garnka wlej mleko i dodaj daktyle. Zacznij gotować na małym ogniu przez minimum 10 minut. Następnie dodaj kakao i pieprz cayenne, dokładnie wszytko wymieszaj i dalej gotuj doprowadzają do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i za pomocą blendera zmiksuj swoją czekoladę tak aby nie było w niej kawałków daktyli. Dzięki temperaturze z daktyli uwolni się ich słodki smak ale też nadadzą czekoladzie kremowej konsystencji. Jeżeli masz taką ochotę możesz podawać czekoladę udekorowaną bitą śmietaną. W sumie wystarczyło nie całe 15 minut i czekolada daktylowa gotowa. Smacznego!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy