Good Food Fest 2012 to inicjatywa stworzona przez multijęzykowy projekt kulinarny food for friends i C.S. Nowy Fort Sokolnickiego. Festiwal to wydarzenie otwarte na dialog, wymianę poglądów czy innowacyjne trendy kulinarne. W ramach Good Food Fest będą miały miejsce przeróżne wydarzenia promujące zdrowe, dobre jedzenie i różne jego aspekty. Organizatorzy pragną tym samym zwrócić uwagę na wiele zagadnień, takich jak produkty przygotowywane według tradycyjnych receptur, żywność sezonową, produkty regionalne, zdrowotne diety żywieniowe czy świadomość konsumencką. Wszystko to, abyśmy jedli lepiej i smaczniej.

Na wszystkich pasjonatów dobrego jedzenia czekają: spotkania z kulinarnymi gwiazdami, pokazy, strefa dzieciaka, targowisko z najlepszymi produktami kulinarnymi kraju, strefa wyśmienitych restauracji, strefa warsztatów, strefa vege, strefa projekcji filmów kulinarnych, strefa interakcji, strefa blogerów, psychologia kulinarna, strefa ngo, muzyka, wystawy.

Good Food Fest odbędzie się 17 i 18 listopada w warszawskim Forcie Sokolnickiego.

Bilety: 25 zł/dzień – 40zł/karnet – dzieciaki do 10 lat – gratis! Bilety dostępne są na ebilet.pl oraz na miejscu, w dniu imprezy.

patronat medialny: kuchnia+, Polska Gotuje, ulicaekologiczna.pl, ekologia.pl

partnerzy: BOSCH, Nowy Fort Sokolnickiego, Biotrem, EBANO design, OMADA

mecenasi: Slow Food Warszawa, Slow Food Youth Warszawa

Program:

Sobota - 17.11.2012:

scena główna - dziedziniec:
godz 11:00 - pokaz kulinarny z degustacją - DAVID GABORIAUD - jabłka i gruszki w kuchni
godz 12:30 - koncert otwarcia - RYSIEK BAZARNIK - gra na garnkach, kubkach do spieniania mleka oraz pojemnikach GN
godz 13:00 - pokaz kulinarny z degustacją - TOMEK WOŹNIAK - nieznane polskie smaki w nowej odsłonie: jarzębina, topinambur, pasternak, jarmuż
godz 14:00 - pokaz kulinarny z degustacją - MACIEJ SZACIŁO i PIOTR HENSCHKE - kuchnia jogina
godz 15:00 - pokaz kulinarny z degustacją - JOLA SŁOMA i MIREK TRYMBULAK - kuchnia bezglutenowa i bezmleczna, dla Mam, dzieci i dorosłych
godz 16:00 - pokaz kulinarny z degustacją - DAVID GABORIAUD - ślimaki
godz 17:00 - pokaz kulinarny z degustacją - TOMASZ JAKUBIAK - slowfoodowy streetfood
godz 18:00 - dj set

strefa warsztatów:
godz 11:00 - warsztaty kulinarne - TOMEK WOŹNIAK
godz 13:00 - warsztaty kulinarne - DAVID GABORIAUD
godz 16:00 - warsztaty sadzenia i hodowli ziół oraz kwiatów jadalnych

strefa dzieciaka:
godz 11:00 - warsztaty kulinarne - zdrowa kanapka
godz 12:00 - warsztaty kulinarne - pierwsze kroki w kuchni - ANIA CHARKO
godz 14:00 - warsztaty gry na garnkach - RYSIEK BAZARNIK
godz 15:00 - warsztaty kulinarne - ALICJA THAN
godz 16:00 - joga dla najmłodszych - JOANNA KOŁYSZKO-TOMASIK

smakowisko:
- targ z najlepszymi, regionalnymi produktami kraju, wyśmienite restauracje, zaskakujące eko produkty, kulinarne ciekawostki, nietuzinkowe trunki - więcej informacji

strefa vege by Henschke Festival:
projekcje/aktywacje/restauracje/prezentacje

strefa interakcji:
godz 11:00 - wykład - medycyna w kuchni, czyli ajurweda dla wszystkich - MONIKA PTAK
godz 12:00 - wykład - suplementy w diecie wegetariańskiej - HANNA STOLIŃSKA
godz 13:00 - dyskusja - czym jest suwerenność żywnościowa? - INSTYTUT GLOBALNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI
godz 14:00 - dyskusja z degustacją - alternatywne kierunki kulinarne - superfood, raw food, freeganizm - MARTA MURAWSKA i MARCIN RENDAK
godz 16:00 - wykład - wstęp i przygotowanie do Jogi
godz 17:00 - zajęcia z Jogi dla dorosłych - WIKTOR MORGULEC

strefa projekcji:
- „Making the Connection”

strefa psychologii kulinarnej by Dorota Minta:
- Kulinarna kozetka Minty - porady i miniwarsztaty, czynne w godz. - 11:00-14:00; 16:00-18:00

strefa ngo’s:
- projekcje/aktywacje/prezentacje - Slow Food Warszawa, Slow Food Youth Warszawa, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, Polska Zielona Sieć, Greenpeace, WWF, Viva!

strefa blogerów:
- wystawa zdjęć
- warsztaty fotografii kulinarnej
- konkurs na kulinarną stylizacją festiwalu cz.I



niedziela - 18.11.2012 :

scena główna - dziedziniec:
godz 12:00 - pokaz kulinarny z degustacją - MALKA KAFKA - kuchnia koszerna i Kabała
godz 13:00 - pokaz kulinarny z degustacją - TOMEK WOŹNIAK - kuchnia hinduska
godz 14:00 - pokaz kulinarny z degustacją - ALICJA I ALON THAN - sushi z polskich składników
godz 15:00 - pokaz kulinarny z degustacją - DAVID GABORIAUD - sery
godz 16:00 - kulinarne szaleństwo - KUBA KORCZAK - konkursy/interakcje/degustacje

strefa warsztatów:
godz 12:00 - warsztaty tłoczenia oleju na zimno z dyni, słonecznika i orzechów, za pomocą prasy ręcznej - KLAUDIA WOJCIECHOWICZ
godz 13:00 - warsztaty kulinarne - pesto z polskich składników - MALKA KAFKA
godz 14:00 - multijęzykowe warsztaty kulinarne - TOMEK WOŹNIAK
godz 15:00 - warsztaty kulinarne - robaki na talerzu - KUBA URBAŃSKI
godz 16:00 - akcja przetwory - SLOW FOOD YOUTH

strefa dzieciaka:
- całodniowe porady żywieniowe dla najmłodszych i ich rodziców - ANIA CHARKO
godz 11:00 - warsztaty kulinarne - owoce sezonowe - GRZEGORZ ŁAPANOWSKI
godz 12:00 - warsztaty kulinarne - zioła - GRZEGORZ ŁAPANOWSKI

smakowisko:
- targ z najlepszymi, regionalnymi produktami kraju, wyśmienite restauracje, zaskakujące eko produkty, kulinarne ciekawostki, nietuzinkowe trunki - więcej informacji

strefa vege by Henschke Festival:
projekcje/aktywacje/restauracje/prezentacje

strefa interakcji:
godz 12:00 - wykład - vege bunt - czyli wegetarianizm w subkulturach - MIKOŁAJ KOŁYSZKO
godz 13:00 - debata - o co cho z GMO? - spotkanie ze zwolennikami, sceptykami, rolnikami oraz ekologami - GMO TO NIE TO
godz 14:30 - wykład/dyskusja/degustacja - miód i pszczoły - zagrożenie i wymieranie - RYSZARD MAREK KOWALSKI
godz 16:00 - zajęcia tematyczne z Jogi - Asany poprawiające trawienie - KASIA MARKOWSKA

strefa projekcji:
- „Planeat”

strefa psychologii kulinarnej by Dorota Minta:
- Kulinarna kozetka Minty - porady i miniwarsztaty, czynne w godz. - 11:00-14:00; 16:00-18:00

strefa ngo’s:
- projekcje/aktywacje/prezentacje - Slow Food Warszawa, Slow Food Youth Warszawa, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, Polska Zielona Sieć, Greenpeace, WWF, Viva!

strefa blogerów:
- wystawa zdjęć
- warsztaty fotografii kulinarnej
- konkurs na kulinarną stylizację festiwalu cz.II - finał

strefa promili:
godz 16:00 - wykład z degustacją - nalewki - Karol Majewski