Golonka wieprzowa z galaretką

1 (1 ocen)

  • 53 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Golonka kanapkowa, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam.

  • 53 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z golonki 1,1 kg
    osłonki barierowe (termokurczliwe)

    Przyprawy na 1,1 kg mięsa:

    peklosól 20 g
    sos sojowy 4 łyżki
    papryka ostra 2 g
    papryka słodka 2 g
    pieprz czarny 3 g
    czosnek 3 g
    żelatyna 3 łyżki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Golonka Wędliny

Golonka wieprzowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka wieprzowa z galaretką. 1. Mięso z golonki wieprzowej, tylnej kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos
    sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.
  • Golonka wieprzowa z galaretką. 2. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
  • Golonka wieprzowa z galaretką. 3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
  • Golonka wieprzowa z galaretką. 4. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie.
  • Golonka wieprzowa z galaretką. 5. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować