Golonka wieprzowa, parzona

4.5 (151 ocen)

  • 54 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, lekko pikantna, wieprzowa golonka. Zrobiona według przepisu "Golonka-wg-beiota".

  • 54 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Surowiec:

    golonka wieprzowa tylna ze skórą, bez kości 1,2 kg

    Przyprawy na 1,2 kg mięsa:

    peklosól 24 g
    sos sojowy 3 łyżki
    papryka ostra 2g
    papryka słodka 2g
    pieprz czarny 2g
    czosnek 3 g
    żelatyna 3 łyżki
    woda 250 ml
    osłonka barierowa (termokurczliwa) 40 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Golonka Wędliny

Golonka wieprzowa, parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 250 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować