Golonka indycza w warzywach

4.5 (194 ocen)

  • 5 godz.

...

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 małego selera
    średnia cebula
    por , część biała
    ulubione przyprawy (ja dałem rozmaryn, czosnek, liść laurowy, lubczyk)
    sól i pieprz
    przyprawa uniwersalna
    oliwa z oliwek
    miód , u mnie lipowy
    2 łyżki białego octu winnego
    suszone pomidory w oliwie
    pomidor malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka indycza w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobiłem marynatę: oliwę wymieszałem z octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, lubczykiem i pieprzem , dodałem troszkę miodu . Natarłem mięso i wstawiłem do lodówki na 3 godz. / wskazane na całą noc / , u mnie krótko ,bo pomysł powstał znienacka.

    Warzywa obrałem , pokroiłem w plasterki. Cebulę lekko zrumieniłem , wymieszałem z jarzynami, posoliłem, oprószyłem pieprzem i przyprawa uniwersalna.
    Dodałem pokrojone w cząstki pomidory suszone i pomidor malinowy.
    Naczynie żaroodporne ze szczelną pokrywą wyłożyłem warzywami, podlałem wodą tak, aby były niemal przykryte. Część wody wyparuje, a resztę „wciągnie” potrawa. Położyłem na tym golonki, lekko je posoliłem, powtykałem w mięso i jarzyny liście laurowe i gałązki rozmarynu. Oczywiście można użyć dowolnie wybranych przypraw. Piekłem w 150 stopniach jakieś 1,5 godziny, potem wyjąłem , sprawdziłem stan miękkości i słoności goloneczek, ( w razie potrzeby podlać wodą, zwiększyć temperaturę do 200 stopni ) Dopiekłem już bez pokrywy, żeby się zrobiły rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować