Gołąbki z ziemniakami tartymi

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Hej hej co powiecie na gołąbki z ziemniakami ? Zawsze to coś innego niż tradycyjne z ryżem i mięsem. Powiem wam że robiąc je myślałam że wyjdzie coś beznadziejnego ale po przygotowaniu i spróbowaniu zostałam zaskoczona i to niesamowicie. Jest przy nich trochę pracy nie powiem że nie ale efekt końcowy wielkie zaskoczenie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg liści z kapusty lub mała główka kapusty,

    2 kg ziemniaków,

    3 cebule 200 g,

    1 jajko,

    200 g boczku ( dałam swój pieczony ),

    3 łyżki oleju,

    2 łyżki kaszy manny,

    2 - 3 duże ząbki czosnku,

    2,5 łyżeczki soli,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,

    3 szklanki przegotowanej wody ( szklanka poj. 210 ml ),

    1 - 2 łyżeczki ziarenka smaku lub Vegety.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Przekąski

Gołąbki z ziemniakami tartymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Tak jak pisałam w poście z kapustą kiszoną, miałam tak dużą kapustę że oddzieliłam od niej delikatnie liście. Następnie wodę z dodatkiem soli i octu zagotowałam, następnie zmniejszyłam ogień i parzyłam przygotowane liście kapusty. Już sparzone układać w misce i pozostawić do ostygnięcia.
  • gołąbki 2. W czasie gdy liście kapusty stygną, przygotować farsz ziemniaczany. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Starte ziemniaki przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru soku który powstał w trakcie tarcia ziemniaków.
  • gołąbki 3. W czasie gdy ziemniaki ociekają z soku, na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć ją na rumiany kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i całość podsmażyć na rumiano, odstawić z ognia do ostygnięcia.
  • gołąbki 4. Do miski większej przełożyć ocieknięte z soku ziemniaki, wbić całe jajko, posolić dodać pieprz czarny, kaszę manną oraz wystudzoną cebulę z boczkiem oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę . Całość dokładnie wymieszać nawet za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą, można jeszcze doprawić według swego smaku dla mnie było akurat.
  • gołąbki 5. Jak już mamy wymieszaną masę ziemniaczaną wtedy na dno dużego garnka wyłożyć liście kapusty oczywiście wycinając twardą część z brzegu kapusty. Przygotować liść kapusty również wycinając z niego twardą część i nałożyć około dwie łyżki farszu ziemniaczanego odciskając sok.
  • gołąbki 6. Gdy mamy już nałożony farsz ziemniaczany wtedy ciasno zwijać liść ( ja miałam tak wielkie liście że dzieliłam jednego na dwa ). Boki wciskać w środek ( wtedy nie wypada farsz ). Zrobione gołąbki ciasno ułożyć w garnku, gdy już ułożone i skończył się farsz ziemniaczany ułożyć resztę liści na wierzch przy gołąbkach.
  • gołąbki 7. Do ułożonych ciasno gołąbków przygotować zalewę czyli wodę przegotowaną z ziarenkami smaku lub Vegetą, zalać gołąbki na równo. Wstawić na ogień zagotować od czasu zagotowania zmniejszyć na najmniejszy gaz i gotować przez godzinę do czasu aż wierzchnie liście będą mięciutkie.
  • gołąbki 8. Gołąbki wyszły bardzo smaczne według mnie smak babki ziemniaczanej z dodatkiem kapusty ugotowanej na słodko. Nie wiem czy wam się spodoba przepis mi te gołąbki przypadły do gustu choć tradycyjne są o wiele smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować