Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sparzyć kapustę i oddzielić liście. Najlepiej robić to w wodzie osolonej z dodatkiem odrobiny oleju. Wody po sparzeniu kapusty nie wylewać.
2.W międzyczasie ugotować ryż na lekko twardo.
3.Przestudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
4.W liście kapusty zawijać nadzienie ryżowo-mięsne.
Gołąbki układać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty - należy to robić dość ciasno. Wyjdzie na pewno kilka warstw gołąbków. Gołąbki zalać wodą pozostałą po parzeniu kapusty (lub przygotowanym wcześniej bulionem). Zakryć liśćmi kapusty. Gotować ok. 50-60 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Porady
Do gołąbków można dodać podsmażoną cebulkę z boczkiem.
Komentarze