Gołąbki z pszenicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

gołąbki z pszenicą i warzywami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    kapusta włoska główka
    mała cukinia
    1 marchewka
    150 g pszenicy oczyszczonej
    1300 ml soku pomidorowego
    100 ml zimnej wody
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka curry
    3 liście laurowe
    tymianek
    papryka
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z pszenicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obsmażyć na złoty kolor i przełożyć do sosu 1. Pszenicę wsypać do miski, zalać woda i moczyć około 2 godziny, następnie gotować do miękkości, dodając szczyptę soli.Odcedzić po ugotowaniu i przepłukać. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować. Obraną marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cukinię, marchewkę, pszenicę, wodę i połowę cebuli włożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać przez 5-10 minut. Woda musi się wchłonąć i połączyć składniki. Liście kapusty pojedynczo włożyć do gorącej wody na 1 minutę, aby zmiękły. Na liście nakładać farsz mięsny i zawinąć boki, a następnie wzdłuż, by powstał zawijaniec. Obwiązać każdego gołąbka nitką, by się nie rozpadł podczas dalszej obróbki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i pozostałą cebulę, dodać liść laurowy i zalać sokiem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na patelni smażyć na złoty kolor gołąbki z obu stron i przekładać do garnka z sosem. Gdy wszystkie będą w garnku przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

5 (197 ocen)

gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować