Gołąbki z przepysznym farszem

4.48 (143 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy?

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 liści kapusty coolwrap
    200 g mielonej łopatki wieprzowej
    300 g mielonej wołowiny
    250 g ryżu
    100 g kapusty kiszonej
    180 g koncentratu pomidorowego
    1 pęczek koperku
    500 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z przepysznym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z przepysznym farszem 1. Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;)

    Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia.

    Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy.

    Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem.

    Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez 100 min. w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ulubionym sosem. U nas była to śmietana ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować