GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY-ZAPIEKANE

4.5 (149 ocen)

  • 40 min

NA BAZARKACH POJAWIŁY SIE JUŻ NOWALIJKI ... JA ZACZEŁAM OD MŁODEJ KAPUSTY A JAK KAPUSTA TO TYLKO GOŁĄBKI :) POLECAM !!!

  • 40 min

Składniki:

  • Skład:

    1 młoda kapusta

    Farsz:

    500g mięsa z świeżej szynki lub gotowe mięso mielone

    100g ryżu

    1 jajko

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz

    Sos:

    2 szklanki bulionu drobiowego

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    1 łyżka ketchupu

    ok.3 łyżek mąki+1/2 szklanki wody

    papryka ostra do smaku

    sól i pieprz

    2 łyżki śmietany


Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty-zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ok. 1łyżki na 1litr wody.

    Do wrzącej wody wkładamy całą kapustę z której prędzej wykrawamy
    głąb.

    Trzymamy w gotującej się wodzie ok. 4-5min. ( jeżeli robimy z starej
    kapusty tzn. zimowej to obgotowujemy ok.10min.)

    Kapustę wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy liście.

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

    Mięso mielimy (lub używamy gotowego mielonego). Cebulkę siekamy i
    podsmażamy. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy
    posiekany czosnek i ostudzony ryż. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Liście kapusty rozkładamy i na każdym liściu układamy kulkę mięsa.

    zwijamy, najpierw boki, a następnie rolujemy.

    Małe liście kapusty, czyli te ze środka i te które nam się uszkodziły
    podczas obierania układamy na dnie brytfanki. Na to układamy gołąbki.

    Zalewamy szklanką bulionu i szklanką wody. Przykrywamy i wstawiamy do
    piekarnika. Pieczemy ok.40min. w temp. 180°C , potem zdejmujemy
    przykrywkę i zapiekamy z góry ( ja lubię takie lekko zrumienione).

    Wodę z brytfanki zlewamy do rondelka, dodajemy resztę bulionu,
    koncentrat, ketchup, mieszamy i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z wodą i
    ”zaciągamy„ sos. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką, solą i
    pieprzem.

    Gołąbki z młodej kapusty wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować