Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze w przygotowaniu,ponieważ kapusta szybciej jest miękka :)

  • 60 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    500 g mięsa mielonego
    woreczek ryżu ( 100 g)
    jajko
    koperek,pietruszka
    przyprawa uniwersalna,sól, pieprz

    Sos:

    mały słoik koncentratu
    3 łyżki mąki
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem,drobno posiekanymi ziołami , jajkiem i przyprawami.
    Kapustę gotujemy chwilę w osolonej wodzię,aż liście zmiekną . Młoda kapusta potrzebuje malo czasu. ( ja wrzucałam po jednym liściu,gotowałam 2 minutki. )
    Na liściach układamy farsz i zawijamy tak jak te naleśniki.
    Na dnie garnka układamy kilka liści,które zostały ( te z wierzchu) .
    Na liściach układamy gołąbki ,zalewamy wodą i sypiemy 2 łyżeczki przyprawa uniwersalna. Gotujemy okolo 30 min. ( młoda kapusta szybko mięknie. :)
    Wyciągamy gołąbki z garnka, do wody z gołąbków dodajemy koncentrat,zmieszaną z tą wodą mąkę,i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,wrzucamy gołąbki . I chwilkę podgotowujemy. :)

Porady

Można podać odsmażane lub z sosem pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować