Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem,drobno posiekanymi ziołami , jajkiem i przyprawami.
Kapustę gotujemy chwilę w osolonej wodzię,aż liście zmiekną . Młoda kapusta potrzebuje malo czasu. ( ja wrzucałam po jednym liściu,gotowałam 2 minutki. )
Na liściach układamy farsz i zawijamy tak jak te naleśniki.
Na dnie garnka układamy kilka liści,które zostały ( te z wierzchu) .
Na liściach układamy gołąbki ,zalewamy wodą i sypiemy 2 łyżeczki przyprawa uniwersalna. Gotujemy okolo 30 min. ( młoda kapusta szybko mięknie. :)
Wyciągamy gołąbki z garnka, do wody z gołąbków dodajemy koncentrat,zmieszaną z tą wodą mąkę,i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy,wrzucamy gołąbki . I chwilkę podgotowujemy. :)
Komentarze