Gołąbki z mięsem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych liści białej kapusty i farszu mięsno ryżowego doprawionego ziołami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta biała 2 główki (23 liście)
    mięso wieprzowe mielone 1,1 kg
    ryż 1,5 szklanki
    cebula połowa
    koncentrat pomidorowy 210 ml
    domowa pasta rosołowa 2 łyżki
    suszona włoszczyzna 3 łyżki
    mrożone lub świeże łodyżki lubczyku
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    majeranek 2 łyżki
    liść laurowy 4 szt
    ziele angielskie 8 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z mięsem i ryżem. 1. W 3 szklankach wody zagotowujemy ryż, gdy zacznie gęstnieć to kończymy gotowanie, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż mieszamy, jest gotowy, po ostudzeniu do zmieszania z mielonym mięsem. Gdy pomieszamy ryż z mielonym mięsem doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zagotowujemy wodę w większym garnku. Do wrzącej wody delikatnie wkładamy główkę kapusty i parzymy ją tak żeby można było lekko zdjąć z niej odpowiednią ilość liści. Z każdego liścia ścinamy grubą część. Na rozłożony liść nakładamy farsz i zawijamy liść robiąc gołąbka. Postępujemy tak do wyrobienia całego farszu i sparzonych liści. Uformowane gołąbki umieszczamy w większym garnku z wyłożonym liśćmi z kapusty dnem. Dodajemy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, łodyżki lubczyku i solimy do smaku. Ułożone gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dolewamy wody, tak żeby całość była przykryta wodą. Doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu 60 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka bierzemy z garnka około litra bulionu i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy. Wymieszany koncentrat wlewamy do gołąbków i gotujemy jeszcze kilka minut. Gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem, z ziemniakami polane sosem zrobionym z wywaru w którym gotowały się gołąbki.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować