gołąbki z kaszą jęczmienną

4.5 (168 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Z ryżem gołąbki robię tylko w wersji bez zawijania, w mojej rodzinie zawsze tak się je gotowało ( z kaszą) i tak też nam smakuje :) Z tej porcji wychodzi naprawdę sporo gołębi, połowę zjadamy, a połowę zamrażam.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 średnie białe kapusty
    1 kg mięsa wołowego gulaszowego
    1 kg łopatki wieprzowej
    25 dag kiełbasy wiejskiej (daję zwykle wiejską z cielęciną)
    8 suszonych grzybów (podgrzybki)
    3 cebule
    2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej + 2,5 szklanki wody
    sól, pieprz
    2 duże ząbki czosnku
    sos:
    3 szklanki bulionu wołowego
    2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 średnie cebule
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, majeranek
    1/3 szklanki wody + 1,5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i gotujemy do miękkości około 60 minut, pod przykryciem, odcedzamy, ale wody nie wylewamy.
    Grzybki zalewamy gorącą wodą (tak, by je przykryła), odstawiamy na 20 minut, odcedzamy.

    Z kapusty wykrawamy głąba, wkładamy do dużego garnka, zalewamy do połowy wodą, gotujemy około 8 minut od strony górnej i od strony głąba około 5 minut, następnie widelcem zdejmujemy pojedynczo liście, odkrawamy grubsze części z wierzchu, układamy na tacy.

    Wołowinę, surową łopatkę, kiełbasę i sparzone, odcedzone grzybki mielimy w maszynce do mięsa.
    Kaszę zalewamy 2,5 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając do momentu praktycznie całkowitego zredukowania wody, kaszę dodajemy do zmielonego mięsa i grzybów.

    Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, odcedzamy z tłuszczu, dodajemy do masy mięsnej, dodajemy też sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, masę wyrabiamy dopóki nie będzie jednolita.

    W liście kapusty wkładamy farsz, zawijamy ściśle, układamy w dużym garnku jeden obok drugiego, muszą do siebie ściśle przylegać, aby nam się podczas długiego gotowania nie porozwalały. Gołąbki zalewamy wodą z gotowania mięsa, uzupełnić bulionem (musi być na równo z poukładanymi gołąbkami), można dodać kostkę rosołową lub kostkę grzybową lub np vegetę i parę sparzonych suszonych grzybków, gotować około 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Porady

Ja nie układam na dnie garnka liści kapusty, gdyż zawsze mi się przypalały, co psuło smak gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować