GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

4.49 (144 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Te gołąbki są wersją wegetariańską,. Pozbawione dodatku mielonego mięsa są równie pyszne.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta włoska liscie: 8 sztuk
    - suszone grzyby: 16 sztuk
    - cebula: 4 sztuki
    - kasza gryczana ugotowana: 5 szklanek
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 4 szklanki
    - natka pietruszki posiekana: 4 łyżki
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - pieprz ziarnisty: 5 sztuk
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczyć 2 godz. W małej ilości wody, gotować 20 min, ostudzić i posiekać. Zachować wywar. 3 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, kaszę, 5 łyżek wywaru z grzybów, dusić 5 min. Przestudzić. Do kaszy dodać natkę, jajka, sól i pieprz.
  • 2. Liście kapusty obgotować, ułożyć na nich farsz, zwinąć gołąbki. Ułożyć w garnku, zalać bulionem, dodać pozostałą pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Przykryć, gotować 20 min. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować