GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem śmietankowo-pieczarkowym. Mają wyrazisty smak. Skradły serca mojej rodziny. Polecam.

Składniki:

  • - 1 główka kapusty włoskiej
    - 250 g boczku wędzonego
    - 1 duża cebula
    - 30 dag pieczarek
    - 100 g kaszy gryczanej
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 1 marchewka
    - ok. 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - ok. 2 łyżki masła
    - 2 jajka
    - sól, pieprz, tymianek.
    SOS:
    - 800 ml bulionu
    - 20 dag pieczarek
    - 200 g serka topionego śmietankowego
    - 1 łyżka mąki
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierć plastry razem chwilę przesmażamy, potem dodajemy 30 dag pieczarek startych na tarce o dużych oczkach i przesmażamy. Dodajemy kaszę, wlewamy szklankę wody, wsypujemy łyżeczkę soli, masło i dusimy do odparowania wody. Studzimy.
  • 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Farsz z kaszy mieszamy z mięsem mielonym, marchewką, natką pietruszki, jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • 3. Kapustę sparzamy, na liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem, resztę pieczarek kroimy w plastry, dodajemy do naczynia. Pieczemy pod przykryciem ok. godziny w temp. 180°C.
  • 4. Sos: bulion z pieczenia gołąbków przelewamy do rondla, dodajemy serki topione, mieszamy. Pół szklanki zimnej wody mieszamy z łyżką mąki, wlewamy do sosu. Doprawiamy. Dusimy ok. 5 minut. Gołąbki polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować