Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierć plastry razem chwilę przesmażamy, potem dodajemy 30 dag pieczarek startych na tarce o dużych oczkach i przesmażamy. Dodajemy kaszę, wlewamy szklankę wody, wsypujemy łyżeczkę soli, masło i dusimy do odparowania wody. Studzimy.
2.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Farsz z kaszy mieszamy z mięsem mielonym, marchewką, natką pietruszki, jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
3.Kapustę sparzamy, na liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem, resztę pieczarek kroimy w plastry, dodajemy do naczynia. Pieczemy pod przykryciem ok. godziny w temp. 180°C.
4.Sos: bulion z pieczenia gołąbków przelewamy do rondla, dodajemy serki topione, mieszamy. Pół szklanki zimnej wody mieszamy z łyżką mąki, wlewamy do sosu. Doprawiamy. Dusimy ok. 5 minut. Gołąbki polewamy sosem.
Komentarze