Gołąbki z kaszą gryczaną

4.5 (156 ocen)

W domu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych gołąbków.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
    szklanka kaszy gryczanej
    250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki )
    30 gram suszonych podgrzybków
    2 średnie cebule
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw.
    Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam do garnka, zalałam 1,5 szklanki wody z grzybów. Gotowałam przez ok. 7 minut. ( Kasza nie może się rozgotować )
    Mięsko pokroiłam na drobne kawałki, podsmażyłam na patelni, cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam, grzybki drobno posiekałam. Wszystko razem dodałam do uprażonej kaszy, dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu.
    Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę.
    Gołąbki podawałam z sosem mięsnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować