Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną

4.49 (179 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

To pożywne i zdrowe danie. W sam raz na rozgrzewkę w zimowy dzień.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - główka kapusty włoskiej: 1 sztuka
    - kasza gryczana palona w torebkach: 2 sztuki
    - suszone podgrzybki lub borowiki: 0.5 szklanki
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 3 łyżki
    - mielony kminek: 1 łyżeczka
    - suszony cząber: 1 łyżeczka
    - pomidory krojone bez skórki: 1 puszka
    - słodka papryka mielona: 1 łyżka
    - suszona włoszczyzna: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki wegetariańskie 1. 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wraz z grzybami tak, aby pozostała delikatnie twardawa (3-5 minut krócej niż podano na opakowaniu). Następnie odcedzamy pozostawiając szklankę wody w której się gotowała. Umieszczamy kaszę w misce wraz grzybkami, bułką tartą, cząbrem, kminkiem, pieprzem i jajkiem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodajemy do pozostałych składników farszu. Mieszamy. Farsz powinien być lekko kleisty. Jeśli jest zupełnie sypki można dodać odrobinę oleju i bułki tartej.

    2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty dają się bez trudu oderwać od główki można je oddzielać "na sucho" i wrzucać do garnka w gotującą się wodą. Jeśli natomiast ciężko odchodzą należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co kilka minut odrywać sparzone liście, które poddane temperaturze będą elastyczniejsze i łatwiejsze do oddzielenia. Zależy nam na tym, aby w miarę możliwości nie uszkodzić ich zbyt mocno.

    3. Ze sparzonych liści kapusty ścinamy najgrubsze części (te łączące liść z głąbem), a następnie kładziemy na każdym liściu czubatą łyżkę farszu i zawijamy (najpierw boki do środka, a potem rolujemy)

    4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dwa, trzy liście kapusty, które zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich nasze gołąbki.

    5. Pomidory z puszki mieszamy z wodą od kaszy, suszoną włoszczyzną, papryką i doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy gołąbki.

    6. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

    7. Upieczone gołąbki przekładamy na talerz, liście z dna usuwamy, a z pozostałego w naczyniu płynu przygotowujemy sos, zagęszczając go łyżeczką mąki lub gotując bez przykrycia, aż nieco zgęstnieje. Gołąbki przed podaniem polewamy sosem. Można je podawać z ugotowanymi ziemniakami lub zajadać same. Zawierają kaszę, więc są wystarczająco sycące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować