Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wraz z grzybami tak, aby pozostała delikatnie twardawa (3-5 minut krócej niż podano na opakowaniu). Następnie odcedzamy pozostawiając szklankę wody w której się gotowała. Umieszczamy kaszę w misce wraz grzybkami, bułką tartą, cząbrem, kminkiem, pieprzem i jajkiem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodajemy do pozostałych składników farszu. Mieszamy. Farsz powinien być lekko kleisty. Jeśli jest zupełnie sypki można dodać odrobinę oleju i bułki tartej.
2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty dają się bez trudu oderwać od główki można je oddzielać "na sucho" i wrzucać do garnka w gotującą się wodą. Jeśli natomiast ciężko odchodzą należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co kilka minut odrywać sparzone liście, które poddane temperaturze będą elastyczniejsze i łatwiejsze do oddzielenia. Zależy nam na tym, aby w miarę możliwości nie uszkodzić ich zbyt mocno.
3. Ze sparzonych liści kapusty ścinamy najgrubsze części (te łączące liść z głąbem), a następnie kładziemy na każdym liściu czubatą łyżkę farszu i zawijamy (najpierw boki do środka, a potem rolujemy)
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dwa, trzy liście kapusty, które zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich nasze gołąbki.
5. Pomidory z puszki mieszamy z wodą od kaszy, suszoną włoszczyzną, papryką i doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy gołąbki.
6. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
7. Upieczone gołąbki przekładamy na talerz, liście z dna usuwamy, a z pozostałego w naczyniu płynu przygotowujemy sos, zagęszczając go łyżeczką mąki lub gotując bez przykrycia, aż nieco zgęstnieje. Gołąbki przed podaniem polewamy sosem. Można je podawać z ugotowanymi ziemniakami lub zajadać same. Zawierają kaszę, więc są wystarczająco sycące.
Komentarze