Gołabki we włoskiej kapuście

0 (0 ocen)

  • 55 min

Mocno pomidorowy smak.

  • 55 min

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty
    0,5 kg. mięsa mielonego
    1 cebula
    6 pomidorów
    1 woreczek ryżu
    1 papryka
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    Sól, pieprz do smaku

Gołabki we włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki we włoskiej kapuście 1. Kapustę lekko obgotować, aby z łatwością zdjąć z niej liście. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekaną w kostkę cebulą i pokrojoną drobno papryką. Doprawić przyprawą do mięsa, solą i pieprzem.
  • Gołąbki we włoskiej kapuście 2. Z mięsa formować kulki, które zawijamy w liście kapusty.
  • Gołąbki we włoskiej kapuście 3. Zwinięte gołąbki obsmażamy chwilę na patelni.
  • Gołabki we włoskiej kapuście 4. Przekładamy do garnka. Dodajemy zmiksowane pomidory ,ostrą paprykę i odrobinę wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 25 minut, aby kapusta była miękka.

Porady

Wykładam na dno kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Poza tym u nas wszyscy przepadają za kapustą z gołąbków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy