Gołabki we włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę lekko obgotować, aby z łatwością zdjąć z niej liście. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekaną w kostkę cebulą i pokrojoną drobno papryką. Doprawić przyprawą do mięsa, solą i pieprzem.
2.Z mięsa formować kulki, które zawijamy w liście kapusty.
3.Zwinięte gołąbki obsmażamy chwilę na patelni.
4.Przekładamy do garnka. Dodajemy zmiksowane pomidory ,ostrą paprykę i odrobinę wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 25 minut, aby kapusta była miękka.
Porady
Wykładam na dno kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Poza tym u nas wszyscy przepadają za kapustą z gołąbków.
Komentarze