Gołąbki warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej,włożyć mięso i usmażyć dość mocno,polać winem,przyprawić do smaku i smażyć do czasu odparowania wina.
2.PRZYGOTOWAĆ SOS
Marchew,seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach,czosnek,cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
3.Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić warzywa,dodać pozbawione skórek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory,gotować całość około 10-15 min,wsypać przyprawy,doprawić do smaku solą,pieprzem,przestudzić i zmiksować lub rozdrobnić blenderem na gładki sos.Tak przygotowanym sosem zalać usmażone mięso mielone,wymieszać,ewentualnie przyprawić do smaku.
4.Kapustę parzyć w gorącej wodzie zdejmując kolejno liście i chwilę je gotować,zdjąć zgrubiałe nerwy.Ryż ugotować w osolonej wodzie,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić blenderem
5.Naczynie żaroodporne wyłożyć częścią liści kapusty,położyć piórka masła,posypać bazylią,ugotowanym ryżem i serem.
6.Całość posmarować 1/3 części mięsa mielonego z sosem.Powtarzać warstwy do czasu całkowitego wypełnienia naczynia.
7.Ostatnią warstwę z mięsa mielonego posypać grubą warstwą sera
8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 25 do 30 min.
Komentarze