GOŁĄBKI WARSTWOWE

4.48 (157 ocen)

Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko,ziemniakami z wody lub pieczywem.Dobrze smakuje również na zimno jako dodatek do chleba.Pyszne,polecam.

Składniki:

  • 1 gł. kapusty białej
    1 kg. mięsa mielonego wieprzowego
    1/2 szk. wina wytrawnego czerwonego
    2 łyżki oleju
    30 dkg. sera żółtego
    1 woreczek ryżu
    2 cm. kostki masła
    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna,bazylia do smaku.

    SKŁADNIKI NA SOS

    1 średnia marchew
    1 średnia cecula
    1 gł. czosnku
    1 łyżeczka oregano / w sezonie świeże/
    1 łyżeczka bazylii / w sezonie świeża/
    80 dkg. pomidorów
    1 łyżka pokrojonego selera lub kilka listków
    sól,pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej,włożyć mięso i usmażyć dość mocno,polać winem,przyprawić do smaku i smażyć do czasu odparowania wina.
  • gołąbki warstwowe 2. PRZYGOTOWAĆ SOS
    Marchew,seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach,czosnek,cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  • gołąbki warstwowe 3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić warzywa,dodać pozbawione skórek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory,gotować całość około 10-15 min,wsypać przyprawy,doprawić do smaku solą,pieprzem,przestudzić i zmiksować lub rozdrobnić blenderem na gładki sos.Tak przygotowanym sosem zalać usmażone mięso mielone,wymieszać,ewentualnie przyprawić do smaku.
  • gołąbki warstwowe 4. Kapustę parzyć w gorącej wodzie zdejmując kolejno liście i chwilę je gotować,zdjąć zgrubiałe nerwy.Ryż ugotować w osolonej wodzie,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić blenderem
  • gołąbki warstwowe 5. Naczynie żaroodporne wyłożyć częścią liści kapusty,położyć piórka masła,posypać bazylią,ugotowanym ryżem i serem.
  • gołąbki warstwowe 6. Całość posmarować 1/3 części mięsa mielonego z sosem.Powtarzać warstwy do czasu całkowitego wypełnienia naczynia.
  • gołąbki warstwowe 7. Ostatnią warstwę z mięsa mielonego posypać grubą warstwą sera
  • gołąbki warstwowe 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 25 do 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować