Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty odcinamy ostrym nożem głąb. Wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą ( musi być cała zanurzona ). Stopniowo wyciągamy miękkie liście. Dodatkowo jeszcze z każdego liścia odcinamy nożem zgrubienie. Uszkodzonymi liśćmi wykładamy naczynie żaroodporne ( kilka liści zostawiamy sobie do przykrycia ).
2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso mielimy w maszynce.
Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól i pieprz, mieszamy.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy dokładnie.
3.Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wyłożonym liśćmi.
Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, doprawiamy do smaku. W połowie szklanki zimnej wody rozrabiamy mąkę i wlewamy do bulionu.
4.Gorącym bulionem zalewamy gołąbki, przykrywamy je odłożonymi wcześniej liśćmi, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny.
Komentarze