Gołąbki w sosie pomidorowym

5 (169 ocen)

  • 4 godz.

Jeśli gołąbki to u mnie w domu tylko w sosie pomidorowym. Tak przygotowane zamrażam i mam obiad na kolejne dni.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 duża kapusta
    1 kg mięsa wieprzowego ( ja miałam łopatkę )
    25 dag ryżu
    sól
    pieprz
    jajko
    1 łyżeczka papryki czerwonej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    Składniki na sos:

    1 litr bulionu warzywnego
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    5 łyżek keczupu
    sól
    pieprz
    4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty odcinamy ostrym nożem głąb. Wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą ( musi być cała zanurzona ). Stopniowo wyciągamy miękkie liście. Dodatkowo jeszcze z każdego liścia odcinamy nożem zgrubienie. Uszkodzonymi liśćmi wykładamy naczynie żaroodporne ( kilka liści zostawiamy sobie do przykrycia ).
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso mielimy w maszynce.
    Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól i pieprz, mieszamy.
    Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy dokładnie.
  • 3. Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wyłożonym liśćmi.
    Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, doprawiamy do smaku. W połowie szklanki zimnej wody rozrabiamy mąkę i wlewamy do bulionu.
  • 4. Gorącym bulionem zalewamy gołąbki, przykrywamy je odłożonymi wcześniej liśćmi, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować