gołąbki inaczej

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

tradycyjne gołąbki to gołąbki z ryżem, ja proponuje zamienić ryż na kaszę

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    50 dag kaszy (można użyć kaszy gryczanej lub pęczaku)
    50 dag mięsa mielonego
    25 dag boczku
    2 cebule
    20 dag pieczarek
    sól i pieprz do smaku
    olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, posiekać, przesmażyć na oliwie.
    Do zagotowanej wody, dodać odrobinę soli, następnie zanurzyć kapustę, po kilku minutach liście miękną i można je zdejmować.
    Kaszę ugotować i wystudzić.
    Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć.
    Wymieszać ze sobą kaszę, mięso, boczek, cebulę i grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Zawijać farsz w liście kapusty.

    Gołąbki układać w garnku z teflonem. Zalać je bulionem. Gotować przez ok 20 minut pod przykryciem (do miękkości).
    Podawać ze sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować