tradycyjne gołąbki to gołąbki z ryżem, ja proponuje zamienić ryż na kaszę
2 godz.
Składniki:
1 główka białej kapusty
50 dag kaszy (można użyć kaszy gryczanej lub pęczaku)
50 dag mięsa mielonego
25 dag boczku
2 cebule
20 dag pieczarek
sól i pieprz do smaku
olej do podsmażenia cebuli
Gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, posiekać, przesmażyć na oliwie.
Do zagotowanej wody, dodać odrobinę soli, następnie zanurzyć kapustę, po kilku minutach liście miękną i można je zdejmować.
Kaszę ugotować i wystudzić.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć.
Wymieszać ze sobą kaszę, mięso, boczek, cebulę i grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zawijać farsz w liście kapusty.
Gołąbki układać w garnku z teflonem. Zalać je bulionem. Gotować przez ok 20 minut pod przykryciem (do miękkości).
Podawać ze sosem pomidorowym.
Komentarze