Gołąbki faszerowane ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić, usunąć zwiędłe liście i głąb. Liście wrzucić na osolony wrzątek na kilka minut. Wyjąć, ostudzić, grube nerwy w liściu delikatnie rozbić tłuczkiem.
2.Przygotować farsz. Ugotowany ryż wymieszać z zmieloną wieprzowiną i podsmażoną na maśle, drobno pokrojoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
3.Na liściach kapusty nakładać farsz, zrolować gołąbki. W garnku ułożyć kilka liści, na nie położyć gołąki, tak aby przylegały ściśle do siebie.
4.Gołąbki zalać bulionem i sokiem pomidorowym, dodać przecier, doprawić. Dusić na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Do śmietany dodać łyżeczkę sosu z gołąbków, wymieszać i dopiero wówczas śmietanę wlać do garnka z gołąbkami i jeszcze dusić przez 10 minut.
Komentarze