Gołąbki faszerowane ryżem i mięsem

4.5 (150 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Gołąbki z kapusty należą do najpopularniejszych dań kuchni polskiej.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta włoska: 1 sztuka
    - ryż: 500 gramów
    - wieprzowe mięso mielone: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - przecier pomidorowy: 2 łyżki
    - śmietana: 150 mililitrów
    - sok pomidorowy: 0.5 litra
    - bulion: 0.5 litra
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki faszerowane ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, usunąć zwiędłe liście i głąb. Liście wrzucić na osolony wrzątek na kilka minut. Wyjąć, ostudzić, grube nerwy w liściu delikatnie rozbić tłuczkiem.
  • 2. Przygotować farsz. Ugotowany ryż wymieszać z zmieloną wieprzowiną i podsmażoną na maśle, drobno pokrojoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Na liściach kapusty nakładać farsz, zrolować gołąbki. W garnku ułożyć kilka liści, na nie położyć gołąki, tak aby przylegały ściśle do siebie.
  • 4. Gołąbki zalać bulionem i sokiem pomidorowym, dodać przecier, doprawić. Dusić na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Do śmietany dodać łyżeczkę sosu z gołąbków, wymieszać i dopiero wówczas śmietanę wlać do garnka z gołąbkami i jeszcze dusić przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować