Gołąbki Bożeny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chciałabym podzielić się z wami moimi gołąbkami .
Smaczne gołąbki z kapusty włoskiej z farszem mięsnym z dodatkiem ryżu oraz warzyw.
Gołąbki można przygotować na obiad, ciepłą kolację, a także jako smakowitą przekąskę.
Można je podać z sosem pomidorowym i ziemniakami, albo polać ketchupem.
Przygotowałam je dla mojej rodzinki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta włoska
    mięso mielone 600 g,
    ryż 1 szkl,
    boczek wędzony 100 - 150 g,
    olej rzepakowy 2 -3 łyżki,
    cebula 2 szt,
    papryka czerwona 1 mała lub 1/2 większej,
    marchew 1 szt,
    jajko,
    sól do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
    kucharek 1 łyżka,
    majeranek otarty w rękach 1 łyżeczka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bożeny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki Bożeny 1. Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku.
    Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty.
    (gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut).
    Ryż gotujemy a - la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
    Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
    Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.
    Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
    Z liści odkrawamy zgrubienie,na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.
    Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

    Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.

Porady

Pamiętajcie aby majeranek rozetrzeć w rekach przed dodaniem do potrawy. Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować