800 g mielonego mięsa (najlepiej z łopatki lub szynki)
500 g kapusty włoskiej lub pekińskiej
2 jajka
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
oliwa do obsmażenia gołąbków
Sos pomidorowy:
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 marchewki
250 g płynnego przecieru pomidorowego
liść laurowy
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie go studzimy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do miski i dodajemy do niego 2 jajka, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sól i pieprz oraz bułkę tartą i kaszę. Dodajemy ostudzony ryż i poszatkowaną kapustę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.Z masy formujemy duże kotlety.
2.Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je na złoty kolor z dwóch stron.
3.Obsmażone kotlety układamy w dużym garnku, dodajemy bulion, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka. Kotlety gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu.
4.Gołąbki bez zawijania układamy na talerzu. Najlepiej smakują z ziemniakami.
Komentarze