Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mięso mielone.
Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
Do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron. Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mieloną paprykę, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki i dusimy około 30-45 minut. W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty. Nakładamy, posypujemy natką pietruszki i zajadamy.
Komentarze