GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pyszny pomysł na syty obiad dla całej rodziny. Gołąbki robi się naprawdę szybko.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
    1 kg młodej kapusty
    3 jajka
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 szklanka ryżu surowego Basmati
    sól, pieprz,
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka mielonej wędzonej papryki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1-2 łyżeczki miodu
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki wody
    500 ml passaty pomidorowej
    2 łyżki mąki
    olej

    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 1. Do miski wrzucamy mięso mielone.
    Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
    Do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron. Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mieloną paprykę, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki i dusimy około 30-45 minut. W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty. Nakładamy, posypujemy natką pietruszki i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować