GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Proste gołąbki z kapustą pekińską bez zawijania w sosie pomidorowym.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1kg zmielonej łopatki wieprzowej
    - 0,5 kg kapusty pekińskiej(1średnia)
    - 100g ryżu
    - 1 duża cebula
    - 5 ząbków czosnku
    - 1 jajko
    - 3 łyżki kaszy manny
    - 3 łyżki posiekanej bazylii
    - 3 łyżki majeranku
    - sól, pieprz.
    SOS:
    - 1l wody
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 liście laurowe
    - 8 ziaren ziela angielskiego
    - 1 łyżka mąki
    - 1/3 szklanki mleka
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, studzimy. Kapustę szatkujemy. Cebulę siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • 2. Mięso, ryż, kapustę, cebulę, czosnek, przekładamy do miski i dodajemy kaszę mannę, bazylię, majeranek, wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i razem wyrabiamy. Formujemy gołąbki.
  • 3. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy gołąbki, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, solimy ok. 0,5 łyżki soli i gotujemy ok. 20 minut.
  • 4. Pod koniec gotowania wlewamy mleko wymieszane z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować