Gołąbki bez zawijania

4.47 (194 ocen)

Gołąbki bez zawijania to moja propozycja na troszkę mniej tradycyjne gołąbki, ale równie smaczne. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, także polecam ich wszystkim smakoszom gołąbków.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
    0,5 kg mięsa mielonego
    4 jajka
    1,5 szkl ryżu basmati
    0,5 szkl kaszy manna
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    1 łyżeczka soli cebulowej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 mały koncentrat pomidorowy
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować i wymieszać wraz z surowym mięsem mielonym. Następnie dodać jajka, surowy ryż, kaszę manną oraz wszystkie przyprawy i całość dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować gołąbki i na rozgrzanym oleju obsmażać na złoty kolor z obu stron.
    W dużym garnku zagotować wodę wraz z koncentratem pomidorowym oraz łyżeczką soli, włożyć wszystkie obsmażone gołąbki i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45min.
    Po tym czasie wyjąć gołąbki z sosu i jeśli jest zbyt rzadki to zagęścić go mąką oraz doprawić do smaku pieprzem oraz suszoną bazylią.
    Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować