Gołąbki bez zawijania

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

To ulubiona potrawa mojej rodziny. Gołąbki przyrządzam razem z mamą. Są naprawdę pyszne. Po upieczeniu można je także zamrozić. To niedrogie danie na każdą kieszeń.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gołąbki:
    ● 1 kg mieszanego mięsa
    ● 70 dag białej kapusty
    ● 1 szkl. kaszy manny
    ● 2 jajka
    ● sól, pieprz
    ● 2 cebule
    ● mąka do obtaczania
    ● tłuszcz do smażenia
    Sos:
    ● mały przecier pomidorowy
    ● 2 łyżki keczupu
    ● 2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania 1. Kapustę oczyszczamy
    z wierzchnich liści, cebule
    obieramy. Kapustę i cebule
    kroimy w bardzo małą kostkę.
  • Gołąbki bez zawijania 2. Mięso przepuszczamy przez
    maszynkę. Warzywa zagniatamy
    z mięsem, kaszą, jajkami
    i przyprawami na jednolitą masę.
    Formujemy gołąbki, obtaczamy
    w mące, obsmażamy
    na tłuszczu.
  • Gołąbki bez zawijania 3. Kostki rosołowe rozpuszczamy
    w 2 szklankach gorącej
    wody. Dodajemy przecier pomidorowy,
    keczup, dokładnie
    mieszamy i chwilę gotujemy.
    Gołąbki wkładamy do sosu
    i gotujemy ok. godziny.

Porady

Pokrojoną kapustę należy posolić, wtedy będzie miękka. Gołąbki najlepiej smakują podane z makaronem lub z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować