Kogel-mogel czyli krem z żółtek,cukru, koniaku,soku z pomarańczy lub cytryny. Domowy specjał, który można przyrządzić dosłownie w 10 minut.Rosyjski posiłek zawsze finiszuje deserem.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- żółtka surowe: 4 sztuki
- cukier: 8 łyżek
- koniak: 1 łyżka
- sok z pomarańczy: 2 łyżeczki
- skórka pomarańczy do dekoracji: 1 plaster
Gogol-mogol (гоголь-моголь) "słodka matrioszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować składniki.
2.Przygotować niewielką miskę oraz mikser. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka i cukier umieścić w misce,miksować 3-4 minuty,dodać łyżkę koniaku.Następnie wycisnąć sok z pomarańczy i dodać 2 łyżeczki soku do miksowanego deseru.
3.Wszystkie składniki miksować tak długo, aż żółtka staną się jaśniejsze, prawie białe.Kogel mogel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i jasny kolor. Udekorowac skórką pomarańczy.
Komentarze