Gofry z ricottą

0 (0 ocen)

Sycące pyszne gofry z ukrytą w środku ricottą. Można w nich przemycić także inny biały ser naszym niejadkom ;) Podałam je z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym

Składniki:


  • 250 g ricotty
    ok. 250 ml mleka
    3 jaja
    300 g mąki pszennej typ 650
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    1/4 szklanki oleju
    Do podania:
    Cukier puder
    Jogurt grecki
    Dżem wiśniowy

Gofry z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić ricottę, dodać cukier, żółtka, olej i mleko. Zmiksować na gładką masę.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski i całość zmiksować.

    Białka ubić na pianę. Dodać do masy, zmiksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut.

    Chochelką nalewać porcje masy do rozgrzanej gofrownicy. Smażyć aż będą rumiane. Odkładać na kratkę żeby odparowały.

    Gofry podałam oprószone cukrem pudrem, z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy