Gofry jogurtowe

4.48 (189 ocen)

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gofry to idealny deser na każdą porę roku, a dziś jest ich święto. W dzień gofra nie mogliśmy ich po prostu nie zrobić. Chciałam wypróbować coś nowego, a w lodówce stał sobie jogurt naturalny, który czekał aż go do czegoś wykorzystam. Padło na gofry jogurtowe.

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    1 szklanka jogurtu naturalnego, może być też jogurt grecki
    2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 miska: Mieszamy ze sobą olej rzepakowy, żółtka, mleko, jogurt i cukier.
    2 miska: Ubijamy białka ze szczyptą soli.
    3 miska: Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Składniki z 2 miski dodajemy do składników z 1 miski i mieszamy. Następnie ubite białka łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto na gofry odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy.
  • 3. Gofrownicę rozgrzewamy bardzo mocno, wylewamy chochelkę ciasta, nie rozsmarowujemy, zamykamy gofrownicę. Po około 5 minutach otwieramy, ściągamy gofry i odstawiamy na kratkę. To gwarantuje nam, że będą to gofry chrupiące.

    Dalej postępujemy według takiego samego schematu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować