Gniazdo z ciasta filo z łososiem i szpinakiem

4.5 (147 ocen)

Gniazdo z kruchego ciasta filo wypełnione szpinakiem, łososiem i sosem serowym.

Składniki:

  • 5 płatów ciasta filo
    100 g świeżego łosia
    200 g młodego szpinaku
    60 g sera brie
    200 ml mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    olej do smarowania
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Gniazdo z ciasta filo z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gniazdo z łososiem i szpinakiem 1. Każdy z płatów ciasta filo (wymiary 25cmx 25cm)za pomocą pędzelka smarujemy olejem z jednej strony. Układamy jeden na drugi, formujemy w kształt gniazda (około 12cm średnicy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 200 stopni.
    W tym czasie młody szpinak zalewamy wrzącą wodą. Odcedzamy.
    Na małą patelnie wlewamy mleko i sok z cytryny. Dodajemy łososia pokrojonego w drobne kawałki. Dusimy około 4 minuty. W osobnym garnku rozpuszczamy ser brie razem z 4 łyżkami mleka. Następnie dodajemy łososia, delikatnie mieszamy.
    Środek gniazda wypełniamy szpinakiem, wierzch polewamy serowym sosem z łososiem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować