Gniazdo z ciasta filo z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy z płatów ciasta filo (wymiary 25cmx 25cm)za pomocą pędzelka smarujemy olejem z jednej strony. Układamy jeden na drugi, formujemy w kształt gniazda (około 12cm średnicy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie młody szpinak zalewamy wrzącą wodą. Odcedzamy.
Na małą patelnie wlewamy mleko i sok z cytryny. Dodajemy łososia pokrojonego w drobne kawałki. Dusimy około 4 minuty. W osobnym garnku rozpuszczamy ser brie razem z 4 łyżkami mleka. Następnie dodajemy łososia, delikatnie mieszamy.
Środek gniazda wypełniamy szpinakiem, wierzch polewamy serowym sosem z łososiem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Gotowe
Komentarze