Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie

4.49 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 100 g masła,
    - 1 szklanka mąki,
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka wody,
    - szczypta soli.

    Lukier:
    - 3/4 szklanki cukru pudru,
    - 2-3 łyżki gorącej wody,
    - ewentualnie różowy barwnik spożywczy.
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Gniazda parzone lub pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę cały czas mieszamy ciasto drewnianą łyżką (nie ściągając z palnika). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do przestudzenia. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. WAŻNE: Jajka dodajemy stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia. Utworzone ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (użyłam Wilton 1M). Wyciskamy na blat wyłożony papierem do pieczenia koła o średnicy około 3-4 cm, pojedynczą warstwę z pustym środkiem. Co WAŻNE ciasto parzone rośnie podczas pieczenia, dlatego ważne jest abyśmy wkładali małą ilość gniazd na olej. Wycinamy kwadraty z gniazdem. Olej rozgrzewamy do 175°C i za pomocą termometru wciąż ją kontrolujemy. Bierzemy nasz wycięty kwadrat z gniazdem, wkładamy na olej do "góry nogami" papierem. Dopiero jak zacznie odchodzić od gniazda delikatnie go usuwamy. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub kratkę do odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu lukrujemy.

    Lukier:
    Cukier puder mieszamy z gorącą wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować