Gęsta zupa pomidorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę rosołową, mięso, marchewkę,seler, pietruszkę oraz przyprawy,gotować do miękkości.
2.Ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Ja zawsze gotuję osobno ryż, gdyż później każdy go sobie dodaje indywidualnie do talerza (w zależności kto jaką gęstość zupy lubi)
3.Skórkę pomidorów delikatnie nacinamy (na ćwiartki) i parzymy wrzątkiem- wtedy skórka odchodzi znakomicie. Sparzone i obrane pomidory należy pokroić w kosteczkę a następnie dusić do całkowitego ''rozpuszczenia'' pomidora ( można też zemleć je blenderem). Gotową masę pomidorową dodać do wywaru i chwilkę jeszcze podgotować. Smak zupy możemy dodatkowo wzbogacić odrobiną przecieru lub ketchupu.
4.Na koniec doprawiamy przyprawami i cukrem oraz śmietaną. Można posypać siekaną bazylią lub udekorować gałązką rozmarynu.
Komentarze