Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

5 (193 ocen)

  • 10 min

Pyszna zupka dla każdego.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 żeberka lub kość schabowa (może być też porcja rosołowa)
    2 woreczki ryżu
    kostka bulionowa
    1,5 kg świeżych pomidorów (ewentualnie w puszce lub słoiczek przecieru)
    2 marchewki
    1/4 korzenia selera
    1 pietruszka
    listek laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
    kilka łyżek gęstej śmietany
    łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
    świeża gałązka bazylii lub rozmarynu
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową, mięso, marchewkę,seler, pietruszkę oraz przyprawy,gotować do miękkości.
  • 2. Ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Ja zawsze gotuję osobno ryż, gdyż później każdy go sobie dodaje indywidualnie do talerza (w zależności kto jaką gęstość zupy lubi)
  • 3. Skórkę pomidorów delikatnie nacinamy (na ćwiartki) i parzymy wrzątkiem- wtedy skórka odchodzi znakomicie. Sparzone i obrane pomidory należy pokroić w kosteczkę a następnie dusić do całkowitego ''rozpuszczenia'' pomidora ( można też zemleć je blenderem). Gotową masę pomidorową dodać do wywaru i chwilkę jeszcze podgotować. Smak zupy możemy dodatkowo wzbogacić odrobiną przecieru lub ketchupu.
  • 4. Na koniec doprawiamy przyprawami i cukrem oraz śmietaną. Można posypać siekaną bazylią lub udekorować gałązką rozmarynu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować