Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Połączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki gęsiej
    2 łyżki masła klarowanego
    3 łyżki smalcu gęsiego
    1 jabłko
    2 średnie cebule
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka brązowego cukru
    mąka

Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem 1. Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę pokroiłem ze skórką.
    Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut.
    W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiłem solą i pieprzem. Podawałem z karmelizowaną cebulą i jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy