Mieszkam na stałe w Anglii, jednak tęsknię za wszystkim, co polskie. A najbardziej za rodzimymi potrawami. Gotowaniem zaraziła mnie mama, to od niej mam najlepsze przepisy.
Gęś po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielamy od kości,
kroimy w kostkę, lekko rozbijamy
tłuczkiem, solimy, oprószamy
przyprawami. Odstawiamy na
30 minut do lodówki.
2.Na rozgrzanym oleju obsmażamy
mięso, wsypujemy posiekany
czosnek. Dusimy ok. godziny Pod koniec duszenia
dodajemy obrane ze skórki
i pokrojone w ćwiartki pomidory.
Dusimy, aż sos odparuje.
3.Do garnka z gęsią wsypujemy
ryż. Wlewamy ok. 1,5 szklanki
wody. Gotujemy 20 minut na
małym ogniu, często mieszając,
aż ryż wchłonie cały płyn.
Komentarze