Gęś po bałkańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam na stałe w Anglii, jednak tęsknię za wszystkim, co polskie. A najbardziej za rodzimymi potrawami. Gotowaniem zaraziła mnie mama, to od niej mam najlepsze przepisy.

Składniki:

  • ● 1/2 gęsi
    ● 30 dag pomidorów
    ● 1 szkl. ryżu
    ● 5 ząbków czosnku
    ● łyżeczka mielonej papryki
    ● 1-2 łyżeczki majeranku
    ● sól
    ● łyżeczka czubricy lub cząbru
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości,
    kroimy w kostkę, lekko rozbijamy
    tłuczkiem, solimy, oprószamy
    przyprawami. Odstawiamy na
    30 minut do lodówki.
  • Gęś po bałkańsku 2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy
    mięso, wsypujemy posiekany
    czosnek. Dusimy ok. godziny Pod koniec duszenia
    dodajemy obrane ze skórki
    i pokrojone w ćwiartki pomidory.
    Dusimy, aż sos odparuje.
  • 3. Do garnka z gęsią wsypujemy
    ryż. Wlewamy ok. 1,5 szklanki
    wody. Gotujemy 20 minut na
    małym ogniu, często mieszając,
    aż ryż wchłonie cały płyn.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować