Genialne bajgle

4.98 (195 ocen)

Świetne są te bajgle,a jak smakują.Dzięki temu,że mają neutralny smak pasują zarówno do dżemu jak i do wędliny.Bardzo polecam.

Składniki:

  • 14 g świeżych drożdży
    220 g letniej wody
    100 ml mleka
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki cukru
    650 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Wierzch
    sezam
    1 łyżka miodu
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.98 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Genialne bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej dołek.
  • 2. Do miseczki dać drożdże, letnie mleko,letnią wodę,cukier i wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Mieszaninę wlać do przygotowanego dołka w mące i lekko zamieszać aby część mąki zagęściła mieszaninę do gęstości śmietany.Przykryć miskę kuchennym czystym ręcznikiem i odstawić na około 15-20 minut aby drożdże ruszyły.
  • 3. Po wyrośnięciu drożdży zagnieść gładkie i elastyczne ciasto dodając resztę składników.Pod przykryciem odstawić na około godzinę-ciasto ma podwoić objętość.


    .
  • 4. Następnie dzielimy na 10 części i formujemy kulki.Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.Po tym czasie każdą kulkę wałkujemy dłońmi na 60-70 cm wałeczek,Który składamy na pół i skręcamy a następnie łączymy w okrąg.
  • 5. Układamy na blasze w sporych odstępach,bo urosną.Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
  • 6. Wyrośnięte smarujemy miodem rozcieńczonym z wodą i posypujemy sezamem.
  • 7. Pieczemy w temperaturze 200 C przez 20 minut.Na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu.Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować